Allt du behöver veta om synundersökning och att skaffa glasögon

08 april 2024
Maja Bergman Lindberg

editorial

Att gå igenom en synundersökning och att skaffa glasögon kan vara en nyttig och spännande upplevelse för alla som märker att deras syn börjar förändras eller försämras. I denna artikel kommer vi att utforska varje steg i processen, från det att du bokar din synundersökning till att du väljer de perfekta glasögonen för dina behov och stilpreferenser.

Boka din synundersökning

 • Välj optiker: Först och främst bör du välja en pålitlig och kvalificerad optiker eller ögonläkare för din synundersökning. Du kan fråga vänner och familj om rekommendationer eller söka efter recensioner online för att hitta en optiker som du känner dig bekväm med.
 • Boka tid: Ring optikerns kontor och boka en tid för din synundersökning. Det är viktigt att planera i förväg och boka i förväg för att säkerställa att du får den tid och uppmärksamhet du behöver under din undersökning.

Under din synundersökning

 • Förbered dig: Innan du går till din synundersökning, se till att du har med dig eventuella tidigare recept för glasögon eller kontaktlinser, samt en lista över eventuella synproblem eller förändringar du har märkt.
 • Grundläggande test: Din optiker kommer förmodligen att börja med att utföra grundläggande test för att bedöma din synskärpa på olika avstånd. Detta kan inkludera att läsa från en synstavla eller titta genom olika linser för att identifiera den bästa korrigeringen för din syn.

Synundersökning

 • Ögonundersökning: Efter att din synskärpa har bedömts kommer optikern att utföra en grundlig ögonundersökning för att kontrollera din ögonhälsa. Detta kan inkludera att undersöka ögonen med en ficklampa, mäta ögontrycket och undersöka ögonens insida med hjälp av specialutrustning.
 • Diskussion och rådgivning: När din undersökning är klar kommer din optiker att diskutera resultaten med dig och ge dig råd om eventuella synproblem eller ögonhälsotillstånd som har identifierats. De kan också ge dig rekommendationer för glasögon eller kontaktlinser baserat på dina behov och preferenser.

Välja glasögon

 • Stilval: När det är dags att välja glasögon är det viktigt att tänka på din personliga stil och dina aktiviteter. Fundera över vilken typ av båge och form som passar bäst för ditt ansikte och vilken typ av linser som är mest lämpliga för dina synbehov.
 • Linser och tillval: Din optiker kan erbjuda olika typer av linser och tillval för dina glasögon, inklusive antireflexbehandlingar, transitionslinser och linser med olika tuntning och UV-skydd. Diskutera dina alternativ med din optiker och bestäm vilka tillval som passar bäst för dig.
 • Anpassning: När du har valt dina glasögon kommer din optiker att ta exakta mätningar för att säkerställa en perfekt passform. Detta kan inkludera att mäta pupillavståndet och justera bågarna för att passa din ansiktsform och öron.

Efter din synundersökning

 • Uthämtning och anpassning: När dina glasögon är klara kommer du att kallas tillbaka till optikerns kontor för att hämta dem och få dem anpassade för dig. Din optiker kommer att se till att dina glasögon passar perfekt och att du är bekväm med dem.
 • Eftervård: Efter att du har fått dina glasögon är det viktigt att följa din optikers råd för eftervård och underhåll. Detta kan inkludera att rengöra dina glasögon regelbundet och undvika att utsätta dem för skador eller extrema temperaturförhållanden.

Läs mer på https://rediviva.se/synundersokning/

Fler nyheter