Den traditionsrika dalahästen – symbolen av Dalarna

05 april 2024
Maja Bergman Lindberg

editorial

Dalahästen är en ikonisk symbol för svensk kultur och hantverkstradition. Från att ha varit en leksak till bondens barn har den utvecklats till en världsberömd symbol för Sverige. Denna färgglada trähäst, som ursprungligen kommer från Dalarna, har en historia som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. I denna artikel utforskar vi dalahästens ursprung, produktion, kulturella betydelse och hur den blivit en älskad souvenir och ett hantverk som fortsätter att charma människor över hela världen.

Dalahästens ursprung

Dalahästen har sina rötter i den svenska provinsen Dalarna, där den först tog form i de små byarna bland skogar och berg. Träsnideri har länge varit en viktig del av den lokala hantverkstraditionen, och under de långa mörka vinterkvällarna snidade bönderna ofta leksaker till sina barn. Hästar, som spelade en avgörande roll i det dagliga lantbruksarbetet, blev en naturlig figur att efterlikna. Den äldsta dokumenterade dalahästen är daterad till 1623, men det är troligt att traditionen är ännu äldre. Hästarna målades i ljusa färger, med den mest klassiska färgkombinationen av rött och vitt. Mönstret, känt som kurbits, kom att bli standarddekor med svepande, rytmiska blommor och bladverk. Varje häst blev unikt dekorerad, vilket skapade en personlig prägel på varje enskilt exemplar.

dalahäst

Så går produktionen till

Tillverkningen av en dalahäst är en noggrann och tidskrävande process. Det börjar med att man väljer ut kvalitetsträ från tall som sedan grovt snidas till hästform genom användning av traditionella verktyg. Efter den grova formningen följer finsnickeri där detaljer som huvud, man och svans definieras. Hästarna slipas sedan släta och därefter följer målningen. Målningen utförs oftast för hand av erfarna yrkesmålare, även kända som ”kurbitsmålare”. Detaljer som sadel, ögon, och den distinkta kurbitsmönstret appliceras med stadig hand och stor precision. Efter målningen ligger ett vax- eller lackskikt för att skydda och förhöja hästens färger och glans. Varje dalahäst genomgår denna traditionsenliga process, vilket gör dem till verkliga konstverk.

Kulturell betydelse och spridning

Dalahästen är mer än bara en leksak den har kommit att bli en symbol för hela Sverige och dess kultur. Förr i tiden ansågs dalahästen ge tur och var därför en populär gåva. Den har även blivit en symbol för hantverksskicklighet och stolthet över det svenska kulturarvet. Dalahästens popularitet sköt i höjden i och med Världsutställningen i New York 1939, där en gigantisk dalahäst visades upp. Sedan dess har den blivit en eftertraktad souvenir för turister och en symbol för svenskhet ute i världen. Dess tillverkning och försäljning bidrar även det till en viktig del av näringslivet i Dalarna, där flera familjeföretag ägnar sig åt att hålla detta unika hantverk vid liv.

Dalahästen i modern tid

I takt med en ökande globalisering har dalahästen hittat nya vägar att sprida sig över världen. Den digitala eran har gjort det möjligt för människor att upptäcka och köpa dessa hantverk oavsett var de befinner sig. En sådan plattform är Byswedes.com, en webbplats som erbjuder äkta svenska produkter, inklusive handgjorda dalahästar. Där kan svenskarna utomlands och samlare världen över lätt hitta och förvärva en bit av svenska traditionen. Inte nog med det, dalahästen har också inspirerat modern design och konst. Den har blivit en komponent i diverse produkter och föremål allt från textiltryck till smycken och heminredning och gör så att dalahästens formgivning fortsätter att förändras och anpassas till nya generationers smak och behov.

Fler nyheter