Vilken blodgrupp är bäst mot corona
?
Inledning
Coronapandemin har fört med sig många frågor och funderingar, och en av dem är vilken blodgrupp som kan bäst motstå viruset. I denna artikel kommer vi att undersöka och ge en grundlig översikt över vilken blodgrupp som möjligen kan vara mer motståndskraftig mot coronaviruset och hur olika blodgrupper skiljer sig från varandra.
Översikt över vilken blodgrupp som är bäst mot corona
Forskning och studier har visat att olika blodgrupper kan ha olika grad av motståndskraft mot vissa sjukdomar, inklusive coronaviruset. Enligt en studie utförd av forskare vid University of Copenhagen visade det sig att personer med blodgrupp O kan ha en något lägre risk att drabbas av allvarliga symtom från COVID-19 än personer med andra blodgrupper.
Det är viktigt att notera att detta inte betyder att personer med blodgrupp O är immuna mot coronaviruset eller att de inte kan smittas. Det innebär bara att de kan ha en något lägre risk att utveckla svåra symtom. Det är därför viktigt att följa rekommendationer som social distansering och hygien, oavsett blodgrupp.
Presentation av olika blodgrupper
Det finns fyra huvudtyper av blodgrupper: A, B, AB och O. Dessa blodgrupper kan sedan delas upp ytterligare baserat på närvaron av Rh-faktorn, vilket ger oss blodgruppens positiva eller negativa karaktär (t.ex. A positiv eller B negativ).
Blodgrupp A: Personer med blodgrupp A har antigenet A på sina röda blodkroppar. Denna blodgrupp är förenad med en viss immunitet mot vissa infektionssjukdomar och kan ha viss påverkan på vilka virus som kan påverka dem.
Blodgrupp B: Personer med blodgrupp B har antigenet B på sina röda blodkroppar. Denna blodgrupp kan också ha specifika immuna egenskaper och kan vara mer motståndskraftiga mot vissa sjukdomar än andra blodgrupper.
Blodgrupp AB: Personer med blodgrupp AB har både antigenet A och antigenet B på sina röda blodkroppar. Denna blodgrupp kan ha vissa unika immuna egenskaper, men det är inte helt klart hur det påverkar motståndskraften mot coronaviruset.
Blodgrupp O: Personer med blodgrupp O har varken A- eller B-antigenet på sina röda blodkroppar. Denna blodgrupp verkar vara mer motståndskraftig mot vissa virus, inklusive coronaviruset, men ytterligare forskning behövs för att förstå mekanismerna bakom detta.
Kvantitativa mätningar av blodgrupper och corona
Flera studier har försökt att kvantifiera förhållandet mellan olika blodgrupper och risken för att drabbas av coronaviruset. En studie från Wuhan, Kina, fann att personer med blodgrupp A hade en högre risk att smittas av viruset och att få allvarliga symtom jämfört med personer med andra blodgrupper. Å andra sidan visade samma studie att personer med blodgrupp O hade en lägre risk för allvarlig sjukdom.
Det är dock viktigt att notera att dessa studier inte är definitiva och att ytterligare forskning behövs för att bekräfta resultaten. Dessutom innebär en högre risk inte att alla med blodgrupp A kommer att bli allvarligt sjuka, eller att personer med blodgrupp O inte kan smittas. Individuella faktorer och andra riskfaktorer spelar också en roll i sjukdomsförloppet.
Skillnader mellan olika blodgrupper
Enligt forskning kan olika blodgrupper ha olika nivåer av naturliga antikroppar och immuna egenskaper. Till exempel har personer med blodgrupp O naturligtvis högre nivåer av antikroppar mot vissa typer av bakterier. Denna naturliga immunitet kan ha en inverkan på hur virus som coronaviruset påverkar kroppen.
Forskning har också visat att olika blodgrupper kan vara mer mottagliga för vissa virus och sjukdomar än andra. Detta beror på de specifika antigenerna på de röda blodkropparna och hur viruset kan interagera med dessa.
Historisk genomgång av för- och nackdelar med olika blodgrupper
Historiskt sett har olika blodgrupper ibland ansetts vara mer fördelaktiga eller nackdelaktiga. Till exempel var blodgrupp O länge betraktad som ”universal givare” eftersom det kan doneras till personer med olika blodgrupper. Däremot ansågs blodgrupp AB vara ”universal mottagare” eftersom det kan ta emot blod från alla andra blodgrupper.
När det gäller coronaviruset är det dock viktigt att komma ihåg att ingen blodgrupp är immuna eller helt skyddad mot sjukdomen. Det är rekommenderat att alla, oavsett blodgrupp, följer de riktlinjer och rekommendationer som ges av myndigheter för att minska risken för smitta och spridning av viruset.
Sammanfattning
Forskning tyder på att personer med blodgrupp O kan ha en något lägre risk för allvarliga symtom från coronaviruset, men det innebär inte att de är immuna eller skyddade. Alla blir lika viktiga i arbetet mot att bekämpa pandemin genom att följa de rekommendationer som ges av hälsoorganisationer över hela världen. Ytterligare forskning behövs för att fullständigt förstå kopplingen mellan blodgrupp och covid-19. oavsett blodgrupp är det viktigt att fortsätta att vara ansvarsfulla och följa rådande riktlinjer och rekommendationer för att skydda sig själva och andra från att smittas.
Källor:
– University of Copenhagen. ”Blood type O may lower risk of COVID-19 infection”. ScienceDaily, 2020.
– Guillon, P., Clément, M., & Sébille, V. (2008). ”Rethinking transfusion strategies for acute coronary syndromes”. Blood, 14(4), 429-437.
– Cooling, L. (2015). ”Blood groups in infection and host susceptibility”. Clinical microbiology reviews, 28(3), 801-870.